Aan tafel met...  
Dirk Hogervorst en Carolina de Mooij
Flower Parade Rijnsburg

Vandaag spreken we met Dirk en Carolina van Flower Parade Rijnsburg in restaurant Dutch! In Noordwijk die plaatsvindt in
het tweede weekend van augustus. Het corso dat begon als een cadeau van de sector aan het publiek. Dit jaar rijdt het corso alweer voor de 74ste keer. Hoe blijft het event zich vernieuwen en welke wens heeft het corso?

_LM_9516

Dirk: ‘Vroeger keek ik al samen met mijn ouders naar het corso. Later heb ik ook helpen opbouwen en in mijn vorige functie als vestigingsmanager bij Royal FloraHolland Rijnsburg had ik te maken met dit corso omdat de opbouw plaatsvindt in de veiling in Rijnsburg. Voorheen heette het corso ‘Het Rijnsburgs Corso’. Om nog meer nadruk te leggen op de beleving heeft het bestuur een aantal jaar geleden de naam gewijzigd in ‘Flower Parade Rijnsburg’. Op deze manier is het evenement ook internationaal herkenbaar en straalt het nog meer uit wat we willen zijn: een beleving met bloemen’.

Carolina: ‘Ik ben 10 jaar betrokken bij dit corso. Mijn schoonvader, Daan de Mooij, zocht in die tijd een tweede secretaris en zo ben ik met dit evenement in aanraking gekomen. En ja, ik heb het corsovirus ook te pakken. Elk jaar is het weer een uitdaging om met elkaar het mooiste corso neer te zetten’.

‘Mensen willen bloemen en een parade. Dit corso is een rijdend theater. De figuratie is naast de bloemen van zeer groot belang. Zij spelen met het publiek en zij maken de beleving. Hierdoor onderscheiden wij ons van andere corso’s. Als je praat over vernieuwing dan zijn wij heel zuinig op wat we hebben, al gaan we wel voor vooruitgang en kijken we ieder jaar naar wat we kunnen verbeteren. Wij noemen het evolutie in plaats van revolutie.

Afgelopen jaar was een aantal figuranten ook aanwezig bij de opening en de feestavond op vrijdag. Zo zagen de bezoekers het totaalplaatje van de praalwagen. Deze nieuwe manier van presenteren werd zeer goed ontvangen. Ook hebben we de landelijke media meer opgezocht en is de route aangepast’.

‘Er is veel draagvlak voor dit corso, al moeten wij er wel aan blijven werken. Elk jaar hebben we een nieuw thema. Voor dit jaar hebben we het thema niet zelf bedacht. We hebben de trouwe corso-fans erbij betrokken, om zo nog meer binding te krijgen. Afgelopen jaar hebben we zulke goede inzendingen ontvangen. Ons thema voor dit jaar is ‘Beroepen’. Het mooie
is dat dit jaar de figuratie voor een deel ook bestaat uit de vakmensen zelf. Zo zijn er twee ambtenaren van de burgerlijke stand op de praalwagen van de gemeente Katwijk. En we hebben een primeur want er kan werkelijk getrouwd worden tijdens dit corso. En wie wil dit nu niet: een geheel verzorgde trouwsetting omringd door duizenden bloemen waarbij iedereen is uitgenodigd. Hier gaan we nog een groots mediaspektakel van maken. Nieuw is ook de praalwagen van Haringrock. De grote gitaar welke prijkt

 

     
     Dirk Hogervorst
     55 jaar, getrouwd, 2 zoons

    Functie
 
   Voorzitter Flower Parade Rijnsburg 

     Carolina de Mooij
     43 jaar, getrouwd, 2 dochters en 1 zoon

      Functie
     Secretaris Flower Parade Rijnsburg

     Flower Parade Rijnsburg:
     Lengte stoet 3,5 kilometer van 70 eenheden. 350.000         
     bezoekers

     Begroting: 
     250.000

    Winst: 
     0

      Personeel: 
     Alleen vrijwilligers

_LM_9480

op deze wagen zal tijdens het Haringrockfestival als blikvanger in Katwijk staan. Op deze manier verbinden we de evenementen met elkaar’.

‘Omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen van dit corso kunnen genieten hebben we de officiële opening op vrijdag 9 augustus vervroegd. Komend jaar worden genodigden en sponsoren om 14.30 uur verwacht. Hierdoor kan onze Flower Parade Show, die gratis te bezoeken is, starten om 16.00 uur. Deze show, omlijst met een programma vol muziek, is zeer populair bij het publiek. Zo treden de tv-personages Buurman en Buurman op van het gelijknamige kinderprogramma. Piet Paulusma verricht de opening. Het beroep van deze weerman wordt ook op één van de praalwagens uitgebeeld’.

‘Het is het mooiste bloemencorso van de wereld, welke vaktechnisch top is. Onderling bij de toparrangeurs is er een echte gezonde vak competitie. We hopen de kwekers meer te betrekken bij dit corso door het verhaal achter de producten te gaan communiceren door middel van storytelling. En we willen andere doelgroepen bereiken. Dit doen we door lezersreizen aan te bieden in magazines waarin een logies-arrangement worden aangeboden in combinatie met ons corso.

_LM_9453

Ook zijn wij veel meer gaan samenwerken met het Bloemencorso van de Bollenstreek en de Corsokoepel, waarbij alle corso’s in Nederland verenigd zijn. Op deze manier leren wij van elkaar en zorgen we voor de toekomstbestendigheid’.

‘Over 5 jaar zijn wij verder gegroeid in het overbrengen van een totale beleving en hebben wij onze Flower Parade nog beter op de kaart gezet. Daarbij hopen wij dat er meer evenementen rond onze Flower Parade georganiseerd worden. Dat maakt een bezoek aan het corso en het verblijf in de regio nog aantrekkelijker voor de bezoeker’.

Flower Parade Rijnsburg

Vindt plaats op zaterdag 10 augustus. Het rijdend theater rijdt dan van de veiling Royal FloraHolland in Rijnsburg, via Katwijk naar Noordwijk. Op zondag 11 augustus staan de praalwagens opgesteld op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Op vrijdagmiddag en avond is de Flower Parade tussen 16.00 – 22.00 uur te bewonderen in de veiling in Rijnsburg.